Samstag, 12. Oktober 2013

Nuorimmainen nukkumaan

Satuin katsomaan, mikä on eniten klikattu postaukseni: "Perhekokous: nukkumaanmeno" on kirkkaasti kärjessä. Niinpä niin, varmasti ongelmapesä jossain vaiheesssa joka perheessä. Minun kärsivällisyyteni on tällä hetkellä koitteilla nuorimman kohdalla. Arnella ja Alisalla iltatoimet ovat rutinoituneet. Kun iltaruuan ja lastenohjelmien jälkeen mennään yläkertaan, he laittavat yövaatteet päälle ja tekevät iltatoimensa ja sen jälkeen on aikaa vielä leikkiin toisia odotellessa. Arnen huone on ullakolla ja hän saattaa unohtua sinne rakentamaan legoillaan. Sanoin Arnelle perhekokouksessa, että olisi kiva, jos minun ei tarvitsisi huomauttaa häntä iltatoimien tekemisestä, kun Eliaksen kanssa on jo tarpeeksi stressiä.

Elias on nyt sen ikäinen, vajaa 4 v, että hänen pitäisi itse riisua ja pukea pyjama päälleen. Mutta ongelma on sama kuin aikoinaan Arnen ja Alisan kanssa. Kun hän tulee huoneeseensa, odottavat siellä lelut ja hän unohtuu rakentamaan duploilla tai katselemaan kirjaa. Ei hän ole nukkumaanmenoa vastaan, jokin muu on vain mielenkiintoisenpaa. Se tyyppivastaus on: Joo, kohta. Mutta hetkisen perästä tilanne on aivan ennallaan. Tai jos hän aloittaakin riisumaan, se on jäänyt ensimmäiseen vaatekappaleeseen.

Mitä sitten olen jo kokeillut? Päätä mitä itse teet. Olen sanonut Eliakselle: "Minä voin NYT auttaa sinua riisumaan." Auttaminen tarkoittaa tässä tapauksessa, että olen läsnä. Jos hän ei ole heti valmis aloittamaan riisuutumista, lähden huoneesta ja teen jotain muuta, katson esim. koululaisten vaatteet seuraavaksi päiväksi. Joskus tämä toimii. 

Mieleen tulee munakellometodi. Eliakselle voisi laittaa 5 minuuttia aikaa ja kellon soidessa olisi aika riisua. Voisi toimia muutaman päivän. 

Vaatekaapin ovessa on vielä Arnen ja Alisan nukkumaanmenolista. Eliaskin sen tuntee ja tietää, mitä pitää tehdä ensin, eli ensin iltatoimet. Listassa tulee kohta leikillekin. Jonkin verran se on auttanutkin. Mutta Eliakselta on myös tullut vihaisena: "Tyhmä lista!" Tässä asiaa pohtiessani mieleeni on tullut, että ehkä olisi aika tehdä Eliaksen kanssa oma lista. Vaikka lopputulos olisikin täysin samanlainen, se olisi Eliaksen lista, sellainen, mitä hän on ollut mukana tekemässä ja sanomassa, mikä on järjestys. Tätä täytyykin kokeilla! Ehkä jo seuraavassa perhekokouksessa.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen